اگر از بنایی و صنعت ساختمان سازی و حرفههای که به آن مرتبط است اطلاعاتی نداشته باشید، شاید تاکنون اسم بندکشی را هم نشنیده باشید. بندکشی یا دوغاب ریختن اصطلاحی است که بیشتر بین استادان کاشیکار و سرامیککار مطرح میشود. در واقع این افراد با بندکشی سطوحی که کاشی یا سرامیک کردن باعث عایق شدن سطح مورد نظر، نسبت به آب و سایر رطوبتهای محیطی میشوند و همین کار به ظاهر ساده همانند سد محکمی مانع نفوذ آب و رطوبت موجود در محیط به لایههای زیرین یا لایههای همجوار آن سطح میشود، ولی اگر این کار به درستی انجام نشده باشد یا مدت زمان زیادی از انجام آن گذشته باشد، به مرور زمان بر اثر آسیبی که به این عایق وارد شده است، میتواند باعث نفوذ آب و رطوبت به سطوح پایینتر یا همجوار خودش شود. نفوذ رطوبت به سایر لایه ها ابتدا با پدیده طبله کردن گچ سایر سطوح خودش را نشان میدهد. اگر شما تا کنون در ساختمان مستهلکی زندگی کرده باشید، حتما این مسئله را به چشم خودتان دیده اید که رطوبت موجود در کف آشپزخانه، حمام و… طبقه بالایی به سقف طبقه پایینی نفوذ کرده است یا رطوبت دیوارهای آشپزخانه، حمام یا سرویس بهداشتی یک طبقه به دیوارهای همجوار خودش در همان طبقه یا ساختمانهای همسایه هم سطح خودش نفوذ کرده است. این نفوذ رطوبت که ابتدا به صورت طبله کردن گچ سقف یا دیوار مشاهده میشود، در واقع باعث جدا شدن گچ طبله شده از دیوار یا سقفی که به آن چسبیده است میشود. در چنین حالتی بین قسمت طبله شده گچ با دیوار یا سقف مورد نظری که گچ روی آن کشیده شده است هوا ایجاد میشود و به مرور زمان به علت سنگینی وزن گچ طبله شده و اینکه گچ به دیوار یا سقفی وصل نیست، آن قسمت فرو میریزید. در این مقاله قصد داریم نحوه استفاده از پودر بندکشی را به همراه جزئیات مهمی نظیر استفاده صحیح از آن پودر و مراحل مهم اجرای پودر بندکشی برای شما همراهان همیشگی توضیح دهیم.
استفاده صحیح از پودر بندکشی
کاشیکارها و سرامیککارها در فرایند بندکشی معمولا از واژههایی همچون اندودکشی یا اندودکاری هم استفاده میکنند که معادل عایقکاری سطوح میباشد و این لغات مترادف واژه بندکشی هستند. در بندکشی از مخلوط کردن چندین ماده به عنوان ملات استفاده میشود که این ملات از ترکیب مقدار مشخصی از آب با ماسه و سیمان تشکیل شده است و توسط وسایلی همچون ماله و کمچه بر روی سطوح مورد نظر کشیده میشود. امروزه در بازار این صنعت، پودری به نام پودر بندکشی وجود دارد که از آن میتوانید برای بندکشی سطوح مختلف استفاده کنید. بندکشی با استفاده از انواع پودر بندکشی به عنوان یک روش جایگزین برای بندکشی انواع کاشی و سرامیک، آجر، پرسلان و سایر مصالح ساختمانی یک انتخاب مناسب و موثر است. این روش میتواند به صورت کامل فاصله بین درزها را پر کرده و در نهایت یک فضای یکدست و ظاهری زیبا ایجاد کند. در ادامه به اصول و مزایای استفاده از انواع پودر بندکشی به عنوان جایگزین برای بندکشی مصالح ساختمانی اشاره شده است:
- پر کردن درزها: پودر بندکشی میتواند به عنوان یک ماده پر کننده موثر برای درزها و اتصالات میان مصالح ساختمانی عمل کند. این به نحوی موثر است که فاصلههای میان درزها بهطور کامل پر شده و سطح یکدستی را ایجاد کند.
- افزایش استحکام: استفاده از پودر بندکشی منجر به افزایش استحکام اتصالات میان مصالح میشود. این مواد علاوه بر ایجاد اتصال محکم، به تقویت و ماندگاری بیشتر مصالح کمک میکنند.
- ظاهر زیبا و یکدست: استفاده از پودر بندکشی باعث ایجاد یک سطح یکدست و زیبا میشود، زیرا فاصلهها و درزها به طور کامل پر شده و سطح صاف و هموار ایجاد میشود.
- پایداری بیشتر: با استفاده از پودر بندکشی، پایداری مصالح ساختمانی افزایش مییابد. این امر به افزایش مقاومت در برابر فشار، خوردگی و سایر عوامل زیانآور کمک میکند.
- استفاده آسان: پودر بندکشی به راحتی با آب مخلوط شده و بر روی سطح مصالح اعمال میشود. این فرآیند نسبت به بندکشی های سنتی ممکن است زمان کمتری نیاز داشته باشد.
- رفع نقصان و عیوب: این روش میتواند نقصان و عیوب موجود در مصالح را بطور موثر پوشش دهد و ظاهر نهایی را بهبود بخشد.
بندکشی کاشی و سرامیک
بندکشی یکی از مراحل پایانی کاشی کاری است که به منظور پر کردن درزهای بین کاشی ها و ایجاد ظاهری زیبا و یکدست انجام می شود. همچنین بندکشی از نفوذ آب، رطوبت، گرد و غبار و آلودگی به زیر کاشی ها جلوگیری می کند و به افزایش طول عمر آنها کمک می کند.
روش صحیح بندکشی
بند کشی، فرایندی ظریف برای پر کردن درزهای بین سرامیکها و سنگها است که زیبایی و ظرافت به فضا میبخشد و از نفوذ آب به زیر آنها جلوگیری میکند.
مراحل اجرای پودر بندکشی در پروژههای ساختمانی به دقت و اجرای صحیح نیاز دارد. در ادامه، مراحل مهم اجرای پودر بندکشی ذکر شده است:
- آماده سازی سطح مورد نظر: قبل از شروع به کار بندکشی باید مطمئن شوید که سطح کاشیها و سرامیکها خشک و تمیز باشند و در صورتی که به چربی و گرد و خاک آلوده شدند قبل از شروع کار آن را تمیز کنید، چرا که باعث میشود که پودر بندکشی درست عمل نکند.
- تهیه خمیر بندکشی: پس از خرید پودر رنگی مورد نظر بر اساس دستورالعملی که روی بسته بندی درج شده است خمیر را درست کنید. معمولا مقدار مشخصی باید آب اضافه کنید.
- اجرای بندکشی: با استفاده از ابزارهای مخصوصی همچون ماله،کمچه یا کاردک میتوانیم خمیر آماده شده را به روی سطح مورد نظر منتقل کنید. بهتر است به کمک ابزار در کل سطح خمیر را پخش کنید و چند بار هم بدون خمیر از ابزار استفاده کنیم تا خمیر در کل سطح یکسان پخش شود. این کار باعث پر شدن تمام درزهای کار میشود.
- پاکسازی سطح ازمواد اضافی: در این مرحله به کمک یک ماده تمیز کننده مواد اضافی باقیمانده از خمیر بندکشی را از روی سطح پاک کنید.
- خشک شدن و جمع آوری: در این مرحله پس از پاکسازی مرحله قبلی اجازه میدهیم تا همه سطح به طور کامل خشک شود و اگر بازم مادهای از خمیر بندکشی روی سطح باقیمانده بود به کمک تمیز کنندهای که وجود دارد، آن را از روی سطح پاک کنید. خشک شدن خمیر بندکشی بسته به مکانی که شما از خمیر پودر بندکشی استفاده کردید متفاوت است.
نکات مهم:
- استفاده از ملات تازه
- پر کردن کامل درزها
- تمیز کردن سطح بعد از اتمام
- عمل آوری 24 تا 48 ساعت
ابزار و مصالح:
- ملات بندکشی: شما می توانید از ملات های آماده یا ملات های دست ساز استفاده کنید.
- دوغاب: دوغاب مخلوطی از آب و پودر بندکشی است که برای پر کردن درزهای بین کاشی ها استفاده می شود.
- لاستیک بندکشی: از لاستیک بندکشی برای صاف کردن و شکل دادن به دوغاب استفاده می شود.
- اسفنج: از اسفنج برای تمیز کردن سطح کاشی ها از دوغاب اضافی استفاده می شود.
- سطل: برای مخلوط کردن ملات و دوغاب به سطل نیاز دارید.
- ماله: از ماله برای هم زدن ملات و دوغاب استفاده می شود.
- دستکش: برای محافظت از دستانتان در هنگام کار با ملات و دوغاب از دستکش استفاده کنید.
- عینک محافظ: برای محافظت از چشمانتان در هنگام کار با ملات و دوغاب از عینک محافظ استفاده کنید.
حال که مراحل اجرای پودر بندکشی را یاد گرفتید، شما می توانید بهترین پودر بند کشی و چسب کاشی را از وستا شیمی اسپادانا تهیه کنید.
توصیه: برای انجام بند کشی از یک فرد باتجربه کمک بگیرید.
طرز تهیه ملات بند کشی کاشی
مواد لازم:
- پودر بندکشی
- آب
- سطل
- ماله
- همزن دستی یا برقی
مراحل تهیه:
انتخاب پودر بندکشی: نوع پودر بندکشی با توجه به نوع سرامیک، رنگ و فضای مورد نظر انتخاب میشود.
نسبتگیری: به نسبت نوشته شده روی بسته پودر بندکشی، پودر و آب را با هم مخلوط کنید.
مخلوط کردن: با استفاده از همزن دستی یا برقی، پودر و آب را به طور کامل مخلوط کنید تا یکدست و بدون گلوله شود.
غلیظی ملات: باید غلظت ملات بندکشی شبیه به خامه غلیظ باشد. اگر خیلی سفت است، کمی آب اضافه کنید و اگر خیلی شل است، کمی پودر بندکشی اضافه کنید.
زمان آمادهسازی: ملات بندکشی را به صورت تدریجی و در مقادیر کم تهیه کنید. زیرا این ملات بعد از حدود 30 تا 40 دقیقه سفت میشود.
نکات مهم:
- از پودر بندکشی با تاریخ انقضا گذشته استفاده نکنید.
- ملات بندکشی را در محیطی خنک و خشک نگهداری کنید.
- در هنگام کار با ملات بندکشی، از دستکش و عینک استفاده کنید.
- سطح مورد نظر را قبل از بندکشی تمیز و خشک کنید.
- ملات بندکشی را به طور کامل در درزهای بین سرامیکها پر کنید.
- بعد از اتمام بندکشی، سطح را با استفاده از یک اسفنج مرطوب تمیز کنید.
- برای خشک شدن کامل بندکشی، باید 24 تا 48 ساعت صبر کنید.
جهت اطلاع از قیمت چسب کاشی وستا شیمی اسپادانا و استفاده از انواع عایق بندی ساختمان از جمله عایق استخری و سرویس بهداشتی تماس بگیرید.